CD Verzamelprogramma's

LYNX ENSEMBLE: BAROKVERHALEN

Lynx ensemble: Barokverhalen. Hall: Proloog (polska & twin-polska); Nordblad: Polska after Olof Nordblad; Anon.: Tallapolskan after Jöbsagubben; Gammal bollnäspolska polka’s after Johnny Schönning nr. 1 en 2; Polska after Snickar-Erik Olsson; Polka’s after Carl Sved nr. 1 en 2 Lindvall: Näverskomarschen. Caprice CAP 21930 (41’23”). 2020
 
De nyckelharpa is een traditioneel Zweeds instrument dat weinig met de ons bekende harp te maken heeft. Het is namelijk een langgerekt snaarinstrument, een soort vedel met toetsen voor de linkerhand en op de kam en lijkt wel een soort citer, zoals die uit Estland bekend is. Het instrument is ook bekend onder de Duitse naam Schlüsselfidel bekend  maar werd en wordt vooral veel in de Scandinavische volksmuziek  gebruikt.
Zoals in het hier gepresenteerde programma met muziek uit de Zweedse noordoostelijke provincie Hälsigland. De naam ‘Polska’ die wijst op vooral op in de achttiende eeuw wijdverbreide Poolse dansmuziek (en niet alleen op de polka, maar ook de rundum, springleik en springar) en werd vooral door violisten gespeeld. De composities in galante stijl bevatten lange asymmetrische frasen en virtuoze passages; ze klinken heel aantrekkelijk als karakteristieke volksmuziek.
De goed voorbereide barokinstrumentalisten Netta Hübscher (blokfl), Linnea Aali Campbell (v), Anna Gustavsson (nyckelhrp), Nora Matthies (vc) en Avinoam Shalev (kl) geven er aanstekelijke vertolkingen van die sterk uitnodigen om er een dansje op te maken.