CD Verzamelprogramma's

LATVIA STAATSKOOR: AETERNUM

Latvia staatskoor: Aeternum. Ešenvalds: ‘Rasa, The dew’; Mihailovska: ‘Uguns ritals’; Pūce: ‘Dziesmu svetkos’; Dzentis: ‘No debesïm’; Vasks: ‘Nmusu kalni’; Zalupe: ‘Sauciens veja’; Marhilērvics: ‘Edgars Linde: Mes esam’; Smidbergs: ‘Ta lapa, kas lejup krit’; Einfelde: ‘Krasas’; Kontauts: ‘Juras mate, juras mate, valdi savas kalponites’; Kirse: ‘Bieza migla zemi sedza’; Aišpurs: ‘Piesauksana’; Sauka, A.: ‘Ar zvaigznu kluso gaismu’; Kulakovs: ‘Meza. Nakts…’; Tiguls: ‘Griezes dziema’; Jančevskis: ‘Aeternum’. Latvia staatskoor o.l.v. Maris Sirmais. Skani LMIC 089 (72’). 2020
 
In november 2018 werd het - door de Duitse en Russische bezetting onderbroken - honderdjarig bestaan van de republiek Letland gevierd. Anticiperend op die gebeurtenis gaf de artistiek leider van het Latvia staatskoor dat omvangrijker is dan het bekende Omroepkoor een opdracht aan 77 (!) componisten om een koorwerk voor zijn ensemble in een periode van drie jaar te schrijven. 
Gedurende een over drie jaar gespreide periode werden de werken van Letse en buitenlandse componisten uitgevoerd. Ieder van hen had de keuze tussen thema’s over een van de thema’s vuur, water, aarde, lucht en liefde als inspiratiebron. Sommigen voldeden letterlijk aan die wens, anderen op meer abstracte wijze. Een andere eis was dat de werken ook goed uitvoerbaar  moesten zijn door amateurkoren.
Achteraf werd een selectie van zestien werken van Ēriks Eševalds, Irina Mihailovska, Valts Pūce, Andris Dzenitis. Pēteris Vasks, Rihards Zalupe, Uldus Marhilēvics, Vilnis Šmidbergs, Maija Einfelde, Andris Kontauts, Anna Kirse, Jānis Aišpurs, Ansis Sauka, Juris Kulakovs, Raimonds Tiguis en Jēkabs Jančevskis gemaakt.
In de praktijk blijkt dat de verscheidenheid groter had kunnen zijn, maar gezongen wordt voorbeeldig en gelukkig zijn er ook een paar hoogtepunten in de vorm van ‘Moeder van de zee’ van Kontauts en ‘Een roep in de wind’ van Zalupe.
Staaltjes van een bewonderenswaardige en jaloersmakende koorcultuur.