CD Verzamelprogramma's

LEVER, LINEKE: QUARANT(AIN)E

Lineke Lever: Quarant(ain)e. Bridge: Cellosonate in d H.125; Kusters: Voor de pianiste Lineke Lever; Chaminade: ‘Ma première lettre’, ‘L’Amour captif’, ‘Chanson triste’, ‘Mots d’amour’; Saint-Saëns: ‘Allegro appassionato’ op. 43 (bew); Pombar: ‘Zimurrak’; Respighi: ‘Adagio con variazioni’. Met Oihana Aristizabal Puga (vc). Et’cetera KTC 1706 (55’41”). 2021
 
Als verklaring van het begrip ‘quarantaine’ geeft de grote Van Dale de omschrijving: ‘Gedwongen verblijf gedurende een bepaalde tijd (vroeger gedurende veertig dagen) op een afgezonderde plaats die van een besmette of besmetting verdachte plaats komen’. En het Franse woordenboek geeft als vertaling ook ‘veertigtal en veertigjarige leeftijd’.
Combineer de drie begrippen en je hebt de basis voor een bijzonder muziekprogramma in Coronatijd. Dat is precies wat pianiste Lineke lever deed en ze stelde met celliste Oihana Aristizabal Puga een recital samen dat aan die voorwaarden voldoet. Met niet toevallig composities van Franse componisten die de gekozen werken rond hun veertigjarige leeftijd schreven. Jammer dat er niet om de cirkel rond te maken niet ook een werk voor veertig musici of zangers bij is.
Wat tijdens een zaalconcert met een talrijk publiek niet werkt, maar in de beslotenheid van cd weergave in de huiskamer wel, is dat tijdens het programma Wiel Kusters zijn gedicht ‘Voor de pianiste Lineke Lever’ en Erika Lagoma Pombar haar ‘Zimurrak’ (rimpels) voordragen. Beide teksten staan ook afgedrukt in het programmaboekje.
Zo krijgen we een indruk hoe die componistenlevens er destijds uitzagen en in welke relatie staat dat tot het heden. De vier liederen van Cécile Chaminade moesten daarvoor wel voor cello worden bewerkt. Het programma begint met de tweedelige Cellosonate van Frank Bridge uit 1917. De in 1835 geboren Saint-Saëns schreef zijn Allegro appassionato voor cello en orkest in 1873 en Respighi  (geboren in 1879) zijn Adagio con variazioni in 1921 ook voor cello en orkest.
Het kan verder geen toeval zijn dat beide uitvoerenden van dit mooi geslaagde programma zelf ook rond de veertig zijn. Een heel bijzondere en oorspronkelijke opzet voor een cd die heel effectief blijkt te zijn.
Op een programmeerbare cd speler kan men beide gedichten overslaan als ze na een paar maal storend worden.