CD Verzamelprogramma's

LINOS PIANOTRIO: GESTOLEN MUZIEK

Linos pianotrio: Gestolen muziek. Debussy: Prélude à l’après midi d’un faune (bew.); Dukas: De tovenaarsleerling (bew.); Schönberg: Verklärte Nacht op 4 (bew.); Ravel: La valse (bew). AVI 8553035 (65’05”). 2021
 
De drie heren van het Linos  trio - pianist Prach Boondiskulchok, violist Konrad Elias-Trostmann en cellist Vladimir Waltham - ontlenen de naam van hun trio aan  de muzikale halfgod uit de Griekse mythologie, die vele leerlingen had, met als beroemdste Heracles en zijn broer Orfeus. Op het stelen van muziek is hij nooit betrapt.
Stelen hebben ook de drie nette huidige heren niet gedaan. Wat ze wel hebben gedaan, is gebruikmaken van vier heel verschillende composities die in verkleining geschikt zijn gemaakt voor drie vertolkers. Dat past het ene werk beter dan het andere.  
Debussy’s Prélude à l’après midi d’un faune is oorspronkelijk een vrije fantasie over het gelijknamige gedicht van Mallarmé waarin we hier de belangrijke beginsolo van de fluit moeten missen. Dukas’ Tovenaarsleerling boet ook nogal aan kleur en drama in bij zo’n kleine bezetting maar Schönberg lijdt het minste schade.
Maar dit soort overwegingen terzijde: er wordt wel heel mooi en vastbesloten gemusiceerd, dus er valt goed te leven met enig ongemak.