CD Verzamelprogramma's

LEVY, MAYA EN HRACHYA AVANESIAN: LOCKDOWN, THE

Maya Levy en Hrachya Avanesyan: The Lockdown. Prokofiev: Sonate voor 2 violen in C op. 56; Piazzolla: ‘Tangos-études’ nr. 1-6; Prokofiev: Solovioolsonate in D op. 115. Rubicon RCD 1080 (56’27”). 2021
 
Toen begin 2021 hun optreden om de verjaardagen van Prokofiev (27 april) en Piazzolla (11 maart) te vieren als gevolg van de Corona pandemie niet kon doorgaan, besloten Maya Levy en Hrachya Avanesyan maar om in hun eigen appartement in Brussel eer te bewijzen aan beide componisten en daar een opname van te maken. Daarvoor verdeelden ze de taken. Samen spelen ze de Sonate voor 2 violen van Prokofiev, daarna is Maya Levy alleen te horen in Piazzolla en Hrachya Avanesyan in de Solosonate van Prokofiev.
Voor wie onder Lockdown omstandigheden naar goede muziek luistert, krijgt deze soms een diepere betekenis. Beide violistes schijnen dat ook zo aan te voelen, want ze zetten de bitterzoete, sensuele Argentijnse ondertonen bij Piazzolla en de afwisseling van momenten vol wanhoop, spanning, hoop en vreugde bij Prokofiev extra kracht bij.
Het zijn ook de afwisselende gevoelens die die menigeen onder ons zullen hebben geraakt, maar hier krijgen ze nog eens heel mooi muzikaal gestalte. Gelukkig wint tenslotte de sfeer van hoop in dit heel mooi uitgevoerde recital.