CD Verzamelprogramma's

LINOS PIANOTRIO: STOLEN MUSIC

Linos pianotrio: Stolen music. Debussy: Prélude à l’après midi d’un faune (bew); Dukas: L’apprenti sorcier (bew); Schönberg: Verklärte Nacht op. 4 (bew. Steuermann); Ravel: La valse (bew). AVI 855.3035 (65’05”). 2021 
 
Met ‘gestolen muziek’ bedoelt het in 2007 opgerichte Linos trio met Prach Boon-Liskulchok (piano),, Konrad Elias-Trostmann (v) en Vladimir Waltham (vc) bewerkingen die zijn gemaakt van een drietal orkestwerken (wanneer we even vergeten dat Schönbergs Verklärte Nacht oorspronkelijk voor sextet was).
Het is een manier om de muziek te comprimeren als als het ware opnieuw uit te vinden aan de hand van bestaande bewerkingen. Debussy bekomt dat redelijk goed, bij Dukas wordt helaas de dramatische essentie nogal gemist, maar de bewerking die Eduard Steuermann in 1932 van Schönbergs bekendste compositie maakte, is weer wel heel goed geslaagd omdat nu viool en altviool een prominentere rol spelen. Het Linos trio is in dit werk even overtuigend als het Ravinia trio (Divox CDX 29107) en het Boulanger trio (Profil PH 11042).
Ook Ravels ‘La valse’ doorstaat het verkleiningsproces goed en behoudt zijn geleidelijk opgebouwd dramatische karakter.
Het internationaal samengestelde Linos trio zorgt voor een goed afgebakende, virtuoze en inhoudelijk zeer bevredigende uitvoeringen die voor een bijzondere ervaring zorgen.