CD Verzamelprogramma's

LANGLOIS DE SWARTE: VIOOLCONCERTEN VAN VIVALDI, LECLAIR EN LOCATELLI

Théotime Langlois de Swarte: Vivaldi: Vioolconcerten in C RV. 179a en b RV. 354; Leclair: Vioolconcerten in a op. 7/5 en F op. 10/3; Locatelli: Vioolconcert in e op. 3/8. Met Margaud Blanchard (vdg) en Les Ombres o.l.v. Sylvain Sartre. Harmonia Mundi HMM 90.2649 (77’12”). 2021
 
Het moet een spannende gebeurtenis zijn geweest toen Leclair en Locatelli in 1728 aan het hof in Kassel een muzikaal duel aangingen. Volgens het ooggetuigen verslag van Wilhelm Lustig speelde de een als een engel en de andere als de duivel. De winnaar van deze strijd tussen de Italiaanse en de Franse stijl is niet bekend. Leclair schijnt een prachtige toon te hebben gehad en een goed gevoel voor ritmische vrijheid. Locatelli verraste niet alleen met zijn bewuste gekras, maar ook met zijn acrobatische linkerhand.
Ondanks deze strijd werden beide componisten goede vrienden en Locatelli was eveneens bevriend met Vivaldi en samen hadden ze ook gemeenschappelijke leraren. Daarom is het wel logisch dat de Franse barokviolist Théotime Langlois de Swarte het drietal bijeenbrengt in fluwelig glanzende vertolkingen waarin ook gambiste Margaud Blanchard een wezenlijk aandeel heeft en Sylvain Sartre voor een gedegen begeleiding zorgt.