CD Verzamelprogramma's

LUDUS DANIELIS

Ludus Danielis, Het spel van Daniel. Dufay collective o.l.v. William Lyons.  Harmonia Mundi HMU 90.7479 (68’23”). 2008

Ludus Danielis is als bekendste werk in dit genre gevonden als manuscript van een middeleeuws liturgisch drama dat in de dertiende eeuw werd uitgevoerd in kathedraal van Beauvais; dat manuscript bevindt zich nu in het British museum. Het werk vindt zijn oorsprong in de introïtus van de Paasmis waarin wordt verhaald van de drie Maria’s aan het heilig graf. In twee delen met liefst 32 korte deeltjes wordt de geschiedenis uit de doeken gedaan. Het werk was een gemeenschappelijke taak die meerdere auteurs op zich namen en nadere aanwijzingen voor een vertolking ontbreken.
In de lp periode circuleerde een Amerikaanse uitvoering, nu, zoveel jaar en heel wat  kennis en ervaring over de omgang met M.E.’se muziek later, ontfermde William Lyons zich met een Engels ensemble gewetensvol over een praktisch zo authentiek mogelijke realisatie.
Voor de solorollen van Daniel, Darius, Balthasar, koningin, engel en Habbakuk zette hij twee
sopranen, vijf tenoren en twee baritons in die deels dubbelrollen als satraap en boodschapper of adviseur voor hun rekening nemen. Vijf instrumentalisten met harp, vielle, orgelportatief, slagwerk, blokfluit en klokken nemen de begeleiding voor hun rekening. Zij zorgen dat het verhaal zich in een kleine zeventig bijzondere minuten afwikkelt; dat gebeurt op een inderdaad op een uitermate authentiek aandoende, fascinerende manier. Ok de toelichting is duidelijk en de gezongen teksten met Engelse, Franse en Duitse vertaling mankeren niet. Derhalve is het goed eindelijk dit werk zo overtuigend gedaan terug in de catalogus te hebben.