CD Verzamelprogramma's

KRISTMANSON, KYRIE: MODERN RUIN

Kyrie Kristmanson: Modern ruin. Met het Voce kwartet. Naïve te downloaden (47’01”). 2014. 

 

Kyrie Kristmanson is een Canadese zangeres songwriter die daarnaast ook trompet en klassieke gitaar speelt. Voor haar cd Modern Ruin zocht ze in het repertoire van de vrouwelijke twaalfde en dertiende eeuwse troubadours uit Occitanië waar deze op Zuid Franse kastelen optraden.

Deze trobairitz worden beschouwd als de eerste Westerse componisten van seculiere muziek waarin de profane liefde wordt bezongen. Jammer is dat van hun repertoire aanzienlijk minder bewaard is gebleven dan van hun manlijke collega’s.

De zangeres extrapoleert haar pelgrimage programma vanuit overgeleverde fragmenten en legendes van deze Middeleeuese zangeressen en put aanvullend uit de literatuur van Tennyson en Virginia Woolf. Om zich vooraf op deze materie te oriënteren studeerde ze Middeleeuwse muziek aan de Sorbonne met aan het eind een these over de bewuste melodieën.

Hier zingt ze in jazzsfeer achtereenvolgens ‘La comtessa’, ‘Modern Ruin’, ‘Talk’, ‘Orlando’, Pastoral II’, ‘Il y a des endroits’. ‘Alienor’, ‘Marcela’. ‘Tarantella’ en ‘Bad body’.

Samen met het ondernemende Voce kwartet probeert ze hier met succes de oude vocale en instrumentale stijl opnieuw te introduceren. Aanvankelijk was de begeleiding voor gitaar bedoeld, maar Clément Ducal arrangeerde deze voor strijkkwartet.

Wat zo ontstond is een boeiende, fantasievolle mengeling van feitelijk tijdeloze neo-folk zang en moderne klassieke muziek op teksten van Kristmanson. Wat men niet hoort, maar wat wel sfeerverhogend moet hebben gewerkt, is dat de opname is gemaakt in de Cistercijnse omgeving van de abdij in Noirlac. Een bijzondere ervaring.