CD Verzamelprogramma's

KHACHATRYAN, SERGEY EN LUSINE: MY ARMENIA

Sergey en Lusine Khachatryan: My Armenia. Komitas: ‘Kraanvogel’; ‘De abrikozenboom’; Dansen nr. 1-7; ‘Het is lente’; Bagdasarian: Rapsodie in b; Nocturne in A; Mirzoyan: Introductie en Perpetuum mobile; Khatchatoerian: ‘Ter ere van een ashik’; ‘Unsundara’ en ‘Sabeldans’ uit Gayaneh; Beelden nr. 1-6. Naïve V 5414 (79’25”). 2014

Ter gelegenheid van de honderdjarige herdenking van de Armeense genocide maakten broer en zus Khachatryan deze opname met werk van Armeense componisten. Ze hadden als de cd al niet tot de rand was gevuld nog werken van Alexander Arutiunian, Arno Babajanian, Lazar Sarian en Adam Khudoyan – om slechts enige uit de rijke componistenoogst daar – kunnen toevoegen.

Hoewel het voor de hand liggend is dat een beroemdheid als Katchatoerian niet ontbreekt, hadden misschien beter onbekendere stukken als de Dans in b op. 1, de vioolsonate en Pesnya-poema kunnen worden gekozen in plaats van deze bewerkingen. 

Maar hoe dat ook zij: de aandacht wordt ook gevestigd op minder bekende componisten van wie best eens wat mag worden gehoord. Duidelijk is dat ze vrijwel allen aardige lokale volksmuziek in een uniform jasje hebben gestoken. De Khatchatryans voeren het alles met hart en ziel uit.