CD Verzamelprogramma's

KOUZMANOVA, BOJIDARA EN JULIA PURGINA: ENSUITE

Bojidara Kouzmanova en Julia Purgina: enSuite. Purgina: Preludio voor viool en altviool; Bach, J.S.: ‘Presto’ uit Solovioolsonate nr. 1 in g BWV 1001; ‘’Andante’ uit Solovioolsonate nr. 2 in a  BWV 1003; ‘Sarabande’uit Partita voor soloviool nr. 2 in d BWV 1004; Amann: Swing bridge; Sánchez-Chiong: Sputnik pianum; Freisitzer: Chaconne. Orlando records OR 0026 (46’40”). 2016

 

Ensuite betekent alleereerst ‘bijgevolg’ of ‘derhalve’, maar kan ook worden opgevat als ‘vervolgens’, een voortzetting van iets reeds bestaands.

Dat laatste lijkt van toepassing op de inhoud van dit recital van violiste Bojidara Kouzmanova-Vladar en altvioliste Julia Purgina. De basis wordt gevormd uit gelukkig niet de bekendste delen uit een paar sonates en een partita voor soloviool van Bach die Kouzmanova inderdaad solistisch voordraagt, met daartussen eigentijdse stukken van Amann, Sánchez-Chion, Freisitzer en Purgina zelf voor het duo.

‘Barok ontmoet modern’. Dat had heel confronterend kunnen worden, ware het niet dat deze moderne Oostenrijkse componisten bij de verworvenheden van Bach aanknopen of in ieder geval naar hem verwijzen. Niet zelden hebben de stukken een danskarakter, dat ook duidelijk door de vertolkers naar voren wordt gebracht.

In feite ontstond zo een drie kwartier lange suite die is samengesteld uit zeven interessant opeenvolgde zeer diverse delen.

Misschien is het de moeite om nog even te wijzen op het altvioolconcert van Purgina, door haarzelf gespeeld met het Weense ensemble Reconsil onder Roland Freisitzer die ook op de ‘vervolgens’ recitalplaat aanwezig is (Spektral SRL4-10083) uit 2010.