CD Verzamelprogramma's

KROSS, TANIA: KROSSOVER, OPERA REVISITED

Tania Kross: Krossover: Opera revisited. Ouwehand: Mea culpa; Golden leaves; Fondse: O mar; Hein: Undyed; The wedding night; Lucky Fonz III: Rebibá; Konijnenburg: Nichts mehr macht Sinn; Vivo; Girod: To the end of the world; Stips: Not a some time thing; Van Agt: Go slow; Van der Lubbe: Voor geen goud; Spinvis: Nocturne. Met het Nederlands symfonie orkest o.l.v. Jurjen Hempel. Challenge CC 72628 (53’18”). 2013

 

Het aardige interview met de Antilliaanse mezzo Tania Kross in De Volkskrant 28 februari 2017 is aanleiding genoeg om deze wat oudere cd uit het rek te halen en alsnog te bespreken.

Een aantal muziekliefhebbers zal zich haar herinneren uit de boeiende productie van Peter Brooks’ La tragédie de Carmen in de regie van Pierre Audi door Opera Studio Nederland in 2002. Anderen bewonderden haar in Glyndebourne als Carmen – een rol die haar op het lijf is geschreven en die ze nodig zou moeten opnemen – in 2010 onder regie van David McVicar.

Maar Kross heeft een missie. Ze vindt dat veel klassieke muziek nogal ontoegankelijk is, zeker voor jongeren. Daarom wilde ze graag dit album maken waarmee ze hopelijk hart en ziel van de jongere generatie zou raken. In hoeverre dat is gelukt, is de vraag. Daarvoor zou men de verkoopcijfers moeten kennen.

Om het beste uit de opera- en de popwereld te combineren schreven Reyn Ouwehand, Ruben Hein, Martijn Konijnenburg, Martin Fondse, Lucky Fonz III, Odilo Girod, Robert Jan Stips, Huub van der Lubbe en Martijn van Agt één of meer songs die door producent Ouwehand werden verwerkt tot demo’s. Bob Zimmerman bewerkte ze vervolgens voor orkest. 

Wat zo ontstond was een reeks sfeervolle en melodieuze songs die bij toerbeurt associaties oproepen met de musicalstijl van Gershwin, de filmmuziek van Morricone en Nyman en die op dramatische momenten in de buurt komt van een opera aria.

Hoogtepunten zijn Nichts mehr macht Sinn en Vivo van Konijnenburg en Not a same time thing van Stips.

Kross zingt dit alles met een mooi warme stem en veel inzet; ook de begeleiding door Jurjen Hempel is inspirerend.