CD Verzamelprogramma's

KRIER, CATHY: PIANO. WERKEN VAN SCARLATTI, HAYDN, CHOPIN, DUTILLEUX, MÜLLENBACH

Cathy Krier: Piano. Scarlatti, D.: Pianosonates in g K. 31, L. 231 en G K. 124, L. 232; Haydn: Andante con variazioni in f H. XVII/6; Chopin: Nocturnes in B op. 32/2 en As op. 32/2; Müllenbach: Night music; Dutilleux: Pianosonate. AVI 8553137 (73’56”). 2007 

 

Tien jaar geleden - we schrijven najaar 2017 - debuteerde de als wonderkind begonnen Luxemburgse pianiste Cathy Krier over wie meer te lezen valt op haar eigen website en wikipedia op cd met een interessant, verre van alledaags programma waarin ze heel aardig en slim uitgezocht in vijf kwartier een overzicht geeft van de ontwikkeling van de pianomuziek van ongeveer 1710 tot 1948 (Dutilleux) en de eerste kennismaking met de in 1949 geboren landgenoot Alexander Müllenbach en diens Night Music uit 1987, ook ‘sort of’ Nocturne biedt.

Tot en met Chopin doorloopt de pianiste het programma op het verwachte, positief onderscheidende niveau en daarna wordt het interessanter met de vooral briljante enige sonate van Dutilleux die hij voor zijn echtgenote Geneviève Joy schreef en waarin zij een breed canvas aan toonkleuren kan ontwikkelen. Ook de kennismaking met Müllenbachs niet afschrikwekkende nachtvisioenen is van aangename aard. Juist door de combinatie van onvermoede werken, me zorg en toewijding gespeeld, is dit een fijn debuut.