CD Verzamelprogramma's

KOLEVA, TATIANA: SONGS FOR MARIMBA

Tatiana Koleva: Ladder of escape 15, Songs for marimba. Cage: In a landscape; Maier: Soleå; Van Veenendaal: Every step a dream; Dramm: Nacho; Klatzow: Dances of earth and fire; Ter Veldhuis: Barracuda septet; Koleva: Way home. Met Rutger van Otterloo (sax, slagw), Joeke Hoekstra (slagw), Mihaly Kaszas (pauken), Florian Magnus Maier (palmas, de Youth percussion pool. Attaca 2017153 (58’ 19" ). 2017

 

De Bulgaarse marimbaspeelster Tatiana Koleva die zich in Nederland vestigde en zich tot een grootheid op dit vanuit een oorspronkelijk vrij primitief Afrikaans instrument fraai ontwikkelde instrument een ware grootmeester toonde, laat ze in een breed spectrum van zeven meest voor haar onlangs geschreven of door haar bewerkte (Cage, Jacob TV) stukken horen op een cd uit de serie Ladder of escape.

Ze begint met een op de marimba veel rijker dan op de vleugel klinkend In a landscape van Cage. In Soleá van Maier wordt de luisteraar verplaatst naar de Spaanse flamencowereld en magische melancholie klinkt uit het hout van het instrument indien het met de de strijkstok wordt bespeeld, zoals in Koleva’s eigen Way home.. Dat slagwerk ook melodieus en lyrisch kan klinken, is ook goed te horen.

Het geeft een bijzondere luisterervaring en illustreert nieuwe mogelijkheden van het instrument. Inventief en knap gespeeld met al die harmonisch, goed integrerend en gemotiveerd meespelende collega’s. 

Muziek met een uitnodigende en uitdagende, soms wat bruuske dan weer wervelende eigenheid die aan de avant-garde klanken een nieuw geluid toevoegt.