CD Verzamelprogramma's

KOLEVA, TATIANA: MUSIC FOR ORGAN AND PERCUSSION

Tatiana Koleva: Music for organ and percussion. Bolcom: Black host; Rihm: Siebengestalt; Goeibaidulina: Duetto nr. 1; Koolmees: Events; Koleva/Hage: Improvisatie; Ter Veldhuis: The shining city. Met Jan Hage (org). Orgelpark 007-2010 (79’24”). 2010

 

Voor een buitenstaander is de combinatie van een kerkorgel met een marimba een niet zo voor de hand liggende. Toch wordt die hier niet voor het eerst in ervaring gebracht. Piet van Amstel componeerde voor deze combinatie zes psalmfragmenten, van Piet Kee is er Bios II en van Jan Raas Motion-Emotion.

In de praktijk blijken de klankkleuren van beide instrumenten zowel aardig te mengen en met elkaar te contrasteren.

Toepast op experimentele muziek van zeer diverse aard, vaak met gevoelens van angst en occulte kwesties - van de heel griezelige kriebels van Bolcom die Psalm 12 Grijp in, Heer als startpunt koos om met stevige clusters, klokken en een ontsporende ragtime een angstige sfeer op te roepen, via het tamtamgeweld van Rihm, het door sjamantische invloeden gekenmerkte muzikanteske Duetto nr. 2 van Goebaildulina   dat in een catastrofe eindigt, het heftige getimmer van Koolmees tot de wondere kleuren bij Ter Veldhuis is dit een verrassend, spannend avontuur met plotselinge verrassingen dat eindigt met een interessante improvisatie.

Voor deze onderneming verkeren Koleva en Hage in virtuoze topvorm. Wie het waagt de volumeknop van de versterker te ver open te zetten, riskeert dat de luidsprekerconussen eruit vliegen.