CD Verzamelprogramma's

KASHKASIAN, PICCININI EN MAGEN: TRE VOCI

Kim Kashkashian, Sivan Magen en Marina PiccininiTre voci. Takemitsu: And then I knew ’t was wind; Debussy: Sonate voor fluit, altviool en harp; Goebaidoelina: De tuin van vrede en verdriet. ECM 481.0880 (52’07”). 2013

 

Het samengaan van fluit, altviool en harp werd voor het eerst duidelijk gebruikt door Debussy in zijn Sonate uit 1915. Het mooie daarvan is onder meer dat de totaalklank van huis uit doorzichtig en helder is. Het eerste deel herinnert enigszins aan de mobiles van Alexander Calder met zijn schijnbaar losse muzikale gedachten die zich rond een onbestemde kern bewegen

Takemitsu haakte graag aan bij het idioom van Debussy. Zijn And then I knew ’t was wind behoort tot zijn laatste werken en vormt een ideale inleiding tot Debussy. Literaire inspiratiebron was Francisco Tanzer.

Goebaidoelina’s De tuin der vruchten werd geïnspireerd door de dichter Lev Organov: ‘De klank van de zingende tuin zwol aan, de lotus vlamde op door door de muziek; als vernieuwd weergalmde de witte tuin met diamanten borders’ Dat moet de luisteraar er tijdens het 18’45” luisteren maar bij denken. 

Altvioliste Kim Kashkashian, fluitiste Marina Piccinini en harpist Sivan Magen zorgen voor de mooiste opname van de Debussysonate die ik ken en de rest van het programma is navenant. Een geweldige cd!