CD Verzamelprogramma's

KREMERATA BALTICA: CELLO FIESTA

KremerATA Baltica: Cello fiesta! Haydn: Celloconcert nr. 1 in C H. VIIb/1; Tchaikovsky: Pezzo capriccioso op. 62; Azarashvili: Concert voor cello en kamerorkest; Ginastera: Glosses sobre temes de Pau Casals op. 46; Corea: La fiesta (bew.). Met resp. Marie-Elisabeth Hecker (vc), Giorgi Kharadze (vc), Andrei Pushkarev (slagw), Andrej Bielow (v), Agne Doveikaite-Rubiniene (v), Daniil Grishin (va) en Danielis Rubinas (cb). Profil/Hänssler PH 08031 (68’09”). 2007   

 

Sinds zijn vaak avontuurlijke programma’s met aankomende veelbelovend musici tijdens het Oostenrijkse Lockenhaus Festival in de jaren tachtig, weet Gidon Kremer interessante programma’s met latere generaties musici te kiezen. Met zijn ensemble KremerATA Baltica heeft hij dat geheel in eigen hand. Dit is de zoveelste opname van dat enthousiaste ensemble.

Op Cello fiesta! Worden twee jonge cellisten in het middelpunt geplaatst.De Duitse Marie Elisabeth Hecker en de Georgische Giorgi Kharadze. Gelukkig kan Hecker zich in het een grotere virtuositeit verlangende Celloconcert nr.1 van Haydn in plaats van in het teveel gehoorde tweede concert in D profileren. Ze doet dat op jeugdig manmoedige manier en met mooi elegant en gepolijst  gevolg.

Kharadze begint mooi met Tchaikovsky’s Pezzo capriccioso, maar verrast meer in het gepassioneerd romantisch getinte korte (13’50”) eendelige Concert voor cello een orkest van zijn landgenoot Vaja Azarashvili (1936) uit 1970. Het werk van Ginastera is een laat werk voor strijkorkest en kwintet ‘in lontano’ dat een speciaal interessant folkloristisch aspect heeft in de oorspronkelijke vorm voor strijkorkest.

Om beide solisten gelegenheid te geven om samen te spelen maakte slagwerker Andrei Pushkarev een bewerking voor 2 celli van Chick Corea’s pianowerk La fiesta. Hier vormt dat een flamboyante uitsmijter van een aardig optreden dat een hoogtepunt bereikt met Ginastera.