CD Verzamelprogramma's

KHALIFÉ, RAMI: LOST

Rami Khalifé: Lost. Genese; Beautiful soul; Spotlight; Resist 1 en 2; The dangling rope; Echoes in space; Lost; Continuum; Red abyss; To an angel, Ava; Brian damaged. Nagam NR 2006 (49’30”). 2018

Als kind vluchtte de pianist Rami Khalifé uit Libanon, groeide op in Frankrijk, studeerde aan de Juilliard School in New York en gaat door het internationale muziekleven met optredens die geen standaardrepertoire zijn, maar de neerslag van eigen ervaringen en bevindingen. Oost en West vloeien samen in stukken van genres als barok tot avant-garde en minimal

Zijn leven werd ooit door een piano als schild gered tijdens een bominslag in het café waar hij zat te spelen.

Op 15 september 2019 treedt hij op in de Nieuwe Kerk in Haag, waar hij ook een paar weken met zijn vader, die op de ud speelt, ten gehore zal brengen.

Wie daarvan een voorproefje met dertien korte stukken wil hebben (of achteraf kennis van wil nemen) zal zeer gebaat zijn met deze cd. Zelf zegt Khalifé daarover: Mijn muziek is een soort assemblage van alle avonturen, reizen en culturen die ik heb ervaren’.

Heel markant zijn Continuum en Brain damaged. Iets minder geslaagd misschien de ballades waarin hij zelf zingt, zoals Lost en Beautiful soul.