CD Verzamelprogramma's

KUFFERATH: TWO

Elisabeth Kufferath: Two. Zimmermann: Solovioolsonate; Solo altvioolsonate; Encke: Inner voice; Schachtner: Epitaph; Patheia ‘Epilogue’; Eötvös: Para paloma; Désaccord 2. AVI 8553109 (60’14”). 2018

Elisabeth Kufferath speelt niet alleen tweede viool in het in 1994 opgerichte Tetzlaff kwartet, maar heeft ook een eigen solistische loopbaan die ze combineert met haar docentschap aan de Musikhochschule in Hannover. Ze richt zich bij voorkeur op eigentijdse muziek  en  maakte eerder een opname van hetVioolconcert van Albert Dietrich (CPO 777.314-2), maar nam eveneens werken van Berio, Carter, Kurtág en Müller-Wieland op (Genuin GEN 17456) en - waarschijnlijk omdat ze zo uitzonderlijk goed is -  wijdde zich ook aan composities van Eggert, Gediglioglu, Grime, Huang, Larsen, Lentz, Trojahn en Widmann met deels voor haar geschreven composities. 

Van Zimmermann nam ze reeds het Concert voor altviool, piano, blazers en slagwerk op (Wergo WER 6714-2). Op deze nieuwe opname vertolkt ze afwisselend op viool en altviool deels verse werken van een viertal componisten waarvan vooral Thorsten Encke (1966) en Johannes Schachtner (1985) voor de meeste luisteraars onbekend zullen zijn. Drie van deze werken zijn voor haar geschreven. Haar collega Kim Kashkashian nam van Eötvös wel Replica op (ECM 465.420-2), maar geen solowerken. 

Outline Patheia en Désaccord 2 zijn cd premières Dit laatste werk is voor twee altviolen, dus naam Kufferath zelf beide partijen in samenspel met zichzelf op.

Met heel afwisselend, maar steeds van diepgang voorzien spel, soms quasi improviserend, maar in de veeleisender momenten ook schijnbaar moeiteloos wekt ze geconcentreerd het hele programma met broze en pittige momenten af. Mooi vooral is ook haar gulle, genuanceerde kleurenpalet.