CD Verzamelprogramma's

KÖLL, MARGRET: HARP IN THE VIENNA OF MARIA THERESIA, THE

Margret Köll: The harp in the Vienna of Maria Theresia. Wagenseil: Harpconcert nr. 2 in G; Krumpholtz: Harpsonate in Bes op. 13/1; Gluck: ‘Dans der zalige geesten’ en ‘Che faro senza Euridice’ uit Orphée et Eurydice (bew. Bochsa); Haydn: Strijktrio in D op. 53 nr. 3 (bew.); Kwartet nr 6 in F H. XIV/F1 voor fluit, altviool, cello en harp (bew. Schmittbaur). Met Marcello Gatti (fl) en Il Furibondo. Accent ACC 24369 (67’48”). 2019

Met de titelbeschrijving maakt Accent er een potje van. Dat begint met de lachwekkende aankondiging van de ‘Danse des ombres heureuses’ (dans der zalige geesten) uit Orphée et Eurydice van Gluck als de ‘Danse des Champs-Elysées’ en eindigt met een ‘Kwartet nr. 6 in F H. XIV/F1’ dat ik als zodanig nergens kan terugvinden in de Hoboken lijst. Op zich bevat H. XIV dertien Divertimenti met toetsinstrument. 

Maar dergelijke onzorgvuldigheden daargelaten: zover het om het musiceren gaat, is gelukkig van heel goede prestaties sprake en het is best aardig om die bekende dans en aria van Gluck eens met deelname van een twinkelend harp te horen.

De Harpsonate van Jean-Baptiste Krumphotz (1742 - 1790) werd pas in 1935 gepubliceerd en berust waarschijnlijk op een bewerking.

Maar ongeacht wat er gedrukt staat zijn alle vertolkingen gelukkig heel stijlvol en verfrissend met vooral veel waardering voor harpiste Margret Köll en fluitist Marcello Gatti