CD Verzamelprogramma's

KISSIN, EVGENY: NEW YORK CONCERT 2018, THE

Evgeny Kissin: The New York concert. Mozart: Pianokwartet nr. 1 in g KV. 478; Fauré: Pianokwartet nr. 1 in c op. 15; Dvorak: Pianokwartet in A op. 81 B. 155; Shostakovitch: ‘Scherzo’ uit Pianokwartet in g op.57. Evgeny Kissin met het Emerson kwartet. DG 483.6574 (1u., 38’63”). 2018
 
Het moet een bijzondere gelegenheid zijn geweest toen Evgeny Kissin, niet zozeer bekend als kamermuziekspeler, in april 2018 met het Emerson kwartet een concert gaf in New Yorks Carnegie Hall. Een ideale gelegenheid om een stel van de bekendste en mooiste Pianokwartetten te horen. Daarvan kunnen we nu nog meegenieten. 
Het is nog steeds onbegrijpelijk dat opdrachtgever Hoffmeister Mozarts Pianokwartet in 1785 te ‘moeilijk’ vond. Misschien omdat het niet lieflijk  maar meteen zo dramatisch met een prachtig thema met de deur in huis valt en in de bij Mozart altijd dramatische toonaard g-klein staat. Kissin en de strijkers pakken het werk stormachtig aan. Dat karnachtige beginthema speelt als een oorwurm vaak door mijn hoofd.
Natuurlijk wordt voor Fauré een verfijnder toon aangeslagen en voor Dvorak een gulle romantische, haast sensuele. Wat Shostakovitch aangaat, moeten ee het alleen met een fel gespeeld ’scherzo’ doen.
De vier musici zijn volmaakt op elkaar ingesteld, want ze speelden dit programma ook tijdens een tournee die langs Parijs, München, Wenen en Boston voerde.