CD Verzamelprogramma's

KUDRITSKAYA, NATACHA: FRENCH CONNECTION, A

Natacha Kudritskaya: A French connection. Chausson: Concert voor piano, viool en strijkkwartet in D op. 21; Debussy: ‘Canope’, ‘Bruyères’, ’La puerta del vino’ uit Préludes 2 (bew. Craig White); Franck: Vioolsonate in A M. 8. Met Daniel Rowland (v), Francesco Sica (v), Asia Jiménez Antón de Vez (v), Joel Waterman (va) en Maja Bogdanoic (vc). Champs Hill CHRCD 157 (78’55”). 2018  
 
De titel The French connection is niet alleen van toepassing op een Amerikaanse actiefilm uit 1971 en de opname van het Nederlandse Hexagon ensemble met werken van Caplet, Roussel, Debussy en Jongen (Et’cetera KTC 1259) maar ook op deze in februari 2021 verschenen schijf.
Normaal vermeld ik de violist als belangrijke vertolker, maar in dit geval leek het me aardig om die eer aan de belangrijkste dame uit het gezelschap te gunnen: de Oekrainse, nu in Frankrijk levende pianiste Natacha Kudrinskaya.
Intussen heeft ze voldoende van de Franse cultuur opgesnoven om dit stel werken meer dan naar behoren te spelen in een centrale rol voor haar.
Hoewel er niet de geringste hint richting neobaroks à la Couperin of Rameau of neoklassieks is aan Chaussons Concert dat in 1892 voor het eerst werd uitgevoerd, is het werk een laatromantische hybride met elementen van zowel pianokwintet als strijkkwartet en passages die zomaar uit een vioolsonate hadden kunnen komen. Alleen de sicilienne van het tweede deel wist op iets baroks. De cyclische vorm stamt van Franck. 
Dit was Chaussons eerste kamermuziekwerk. Hier is het gecombineerd met een drietal voor het eerst opgenomen Préludes van Debussy in een bewerking van Craig White en de haast onontkoombare Vioolsonate van Franck.
Natacha Kudritskaya en Daniel Rowland vormen een uitstekend, heel goe op elkaar ingespeld duo dat maat na maat van deze muziek vult met fantasie, passie en precisie. Zo werd dit een mooi vervolg op hun opname van de Vioolsonates en twee andere werken van Enescu uit 2015 (Champs Hill CHRCD 120) die ook is besproken.
Een andere kant van het tweetal wordt getoond in de opnames Pas de deux met werken van Sibelius, Penderecki, Vasks, Debussy (White), Ravel, Sollima, Nisinman en Piazzolla (Challenge CC 72833) uit 2019 en Les années folles met werken van Debussy, Poulenc, Piazzolla, Ravel, Gershwin en Antheil (Gutman CD 151) uit 2014.
Het was leuk haar 28 maart 2021 in het TV programma Podium Witteman te zien en te horen in een tango van Piazzolla als lid van het Rowland Piazzolla kwintet.