CD Verzamelprogramma's

KRUSHCHEVA, NASTASIA: NORMAL MUSIC

Nastasia Krushcheva: Normal music. ‘The book of grief and joy’, ‘Trio in memory of a Non-Great artist’, ‘Russian dead-ends 3’. Met Stanislav Malyshev (v) en Olga Kalinova (vc) en het Opensound orkest. Melodiya MELC 1002666 (59’43”). 2021
 
Soms stuit je haast bij toeval op iets boeiends en intrigerends. Dat was het geval toen ik deze cd in de speler stopte en ernaar ging luisteren. Op Wiki en elders had in tevoren vergeefs gezocht naar meer gegevens over de Russische componiste en pianiste Nastasia Krushcheva en alleen gevonden dat ze ook filosoof is en uit St. Petersburg komt. Ze is ook de auteur van het in 2020 verschenen boek Metamodernism in Music and Around It. Wat is Metamodernisme? Ze omschrijft het als een ‘ideologie van normaliteit die de waanzin van de twintigste eeuw in de eenentwintigste eeuw vervangt’. 
In het door haar beschreven artistieke universum waarin scherven van de hoogromantische cultuur en memen van het internet, heimwee naar het verloren paradijs en het genoegen van nieuw gemaakte sentimentele schoonheid vredig naast elkaar bestaan. Als dat niet een filosofische gedachte is……
In dit recital met de titel ‘Normal music’ legt ze daarvan aan de hand van een drietal heel diverse composities getuigenis af. Dat is wat me tot lang na die eerste keer beluisteren zo boeit en intrigeert omdat ik dergelijke uitingen nooit eerder ervoer.
Krushcheva trad ook op in Zweden, Polen, Duitsland, Engeland en Mexico. Ik  zou haar graag ook eens in Nederland willen zien en horen.