CD Verzamelprogramma's

KUBIAK-DOBROWOLSKA: FLUTISSIMA 1

Sylwia Kubiak-Dobrowolska: Flutissima. Benda: Fluitconcert in e; Mercadente: Fluitconcert in e op. 57. Met het Sinfonia Nova orkest o.l.v. Lukas Wojakowski. DUX 1805 (46’32”). 2021
 
De Poolse fluitiste Sylwia Kubiak-Dobrowolska die in Warschau aan de Fryderyk Chopin academie studeerde en masterclasses volgde van Jean-Pierre Rampal, Lukas Graf en Miriam Nastasi, speelde tijdens concerten van jonge talenten en eerste fluit speelde in het Jeunesses musicales orkest, ontwikkelde een plan om een reeks cd opnamen te gaan maken onder de titel ‘Flutissima’. Dis is de eerste uitgave daarvan.
Daarop combineert ze fluitconcerten van Franz Benda en Saverio Mercadente. In zijn Fluitconcert gebruikt Franz Benda (1709 – 1786) Boheemse volksmelodieën in een werk dat verwantschap vertoont met dat van C.P.E. Bach.
Dat Saverio Mercadente (1795 - 1870) mooi voor fluit kan schrijven, weten we van zijn bekende ‘Rondo russo’. Het hier gespeelde Concert voor fluit en strijkorkest is uit 1814. Het kleurige werk begint dramatisch met een virtuoze partij voor de fluit; het tweede deel heeft een uitgesproken melancholiek karakter en in de finale komen we in de opera terecht (Mercadente componeerde er bijna zestig).
De aftrap van deze serie is prachtig gelukt dankzij het mooie spel van Sylwia Kubiak-Dobrowolska en de goede ondersteuning van  Wojakowski. Ben benieuwd naar het vervolg.