CD Verzamelprogramma's

KREMER, GIDON: HYMNS AND PRAYERS

Kremer, Gidon: Hymns and prayers. Tickmayer: Eight hymns in memoriam Andrei Tarkovsky; Franck: Pianokwintet in f; Kancheli: Silent prayer. Met Kremerata baltica. ECM 476.391-2 (74’02”). 2008

 

Een dierbare herinnering aan een optreden van het geweldige Baltische ensemble tijdens het Lockenhaus kamermuziekfestival 2008 in de Zwiebelturm St. Nikolauskerk. Laat het aan Kremer over om interessante, vaak provocerende programma’s samen te stellen. Zo dicht aan het Hongaarse grens koos hij de in 1963 geboren Stevan Kovacs Tickmayer uit voor het openingsstuk, een achtdelig In memoriam met als bezetting vioolsolo, strijkorkest, vibrafoon en piano voor de in 2004 overleden grote Russische filmregisseur Tarkovsky. De opsomming van die bijna 12 minuten in beslag nemende delen met de opschriften calmo, tranquillo, pesante, sereno, molto tranquillo, pregando, dolce en molto semplice geeft al aan dat we hier te maken hebben met stil verglijdende klanken die bovendien een sereen karakter hebben. Uitgevoerd als hier klinkt het stuk fascinerend.

Bij Silent prayer van Kancheli gaat het ook om een recent werk uit 2007. Behalve viool, cello, vibrafoon, basgitaar, strijkorkest komt hier ook een op band opgenomen stembijdrage aan te pas. Hier wordt weer in ruim 26 minuten zo’n voor de Georgische componist kenmerkende weidse, karig bewoonde wereld geschetst.

In dit gezelschap lijkt het Pianokwintet van Franck enigszins verdwaald. Het van nature rijk ‘georkestreerde’, duister getinte werk krijgt een echt geladen verklanking. De musici storten zich met overgave op de materie, schuwen felle explosies niet, maar weten ook de verstilde momenten een gebalde lading te geven. Het nogal rapsodische karakter van het eerste deel komt mooi uit.

Wat Franck betreft is vergelijken mogelijk. Bijvoorbeeld met Curzon/Amadeuskwartet (BBC Legends BBCL 4061-2), Rogé/Ysaye kwartet (Ysaye YR 03) en de goedkope oplossing van Levinas/Ludwigkwartet (Naxos 8.553645). Het is maar welke programmasamenstelling men verkiest, maar er is veel te zeggen voor deze bijzondere schijf.