CD Verzamelprogramma's

KASHKASIAN, KIM: WERKEN VAN MANSURIAN, OLIVERO EN STEINBERG

 

Kashkasian, Kim: Olivero: Neharót Neharót; Mansurian: Tagh voor de begrafenis van de Heer; 3 Aria’s, gezongen uit het raam met uitzicht op de berg Ararat; Komitas: Oror; Steinberg: Rava Deravin. Met respectievelijk het Münchens kamerorkest o.l.v. Alexander Liebreich, Robyn Schulkowsky (slagw.), het Boston modern orkest project o.l.v. Gil Rose en het Kuss kwartet. ECM 476.3281 (60’15”). 2006/8

 

Dat de Amerikaanse Kim Kashkasian ondernemend is en op zoek naar haar Armeense wortels blijkt telkens weer uit de keuze van haar repertoire waarin naast de gangbare werken voor altviool (al dan niet met piano- of orkestbegeleiding) telkens weer, niet zelden aan haar opgedragen werken zoals die van Mansurian (van wie ze eerder diverse werken opnam, zoals het Altvioolconcert, ECM 472.785-2, Monodia, ECM 472.784-2, het Duet, Havik, Lachrymae, en Confessing with faith, ECM 472.785-2).

Hier draagt ze twee nieuwe, onbekende stukken bij, Tagh voor de begrafenis van de Heer met slagwerkbegeleiding en de 3 Aria’s (gezongen uit het raam met uitzicht op de berg Ararat) met orkest.

De in Libanon geboren, maar al vroeg naar Armenië gekomen Mansurian vormt een soort schakel naar het Midden Oosten, in dit geval naar Israël en de componisten Olivero en Steinberg.

Betty Olivero’s Neharót Neharót uit 2006/7 ontstond onder de invloed van de oorlog met Libanon en is geschreven voor de combinatie van altvioolsolo, accordeon, slagwerk, twee strijkensembles en tape. De muziek verraadt naast het Joodse karakter ook Koerdische en Noord Afrikaanse invloeden. Het gaat om vocaal geïnspireerde expressieve instrumentale muziek, om Armeens ‘gezang’ met een Hassidische melodie.

Meer Israël biedt Eitan Steinberg met Rava Deravin een gebed in de Kabbalistische traditie in de vorm van een strijkkwintet waarin een solo is weggelegd voor de altviool. Als een intermezzo speelt Mansurian op de piano zijn adaptie van Komitas’ lied Oror dat ook al voorkwam op ECM 461.831-2, een geheel aan Sogomon Komitas gewijde opname.

Laat het maar aan Kaskashian over om van deze zo verschillende werken een interessant nieuw feest voor het oor te maken. Wie wat wil vergelijken: een deel van de korte stukken verscheen op ECM 827.744-2 met Kim Kaskashian.