CD Verzamelprogramma's

JANSONS, MARISS: RAPSODIE

Mariss Jansons: Rapsodie. Chabrier: España; Gershwin: Rhapsody in blue; Enescu: Roemeense rapsodie in A op. 11/1; Ravel: Rapsodie espagnole; Liszt: Hongaarse rapsodie nr. 2 in d S. 359. Denis Matsuev (p) met het Symfonie orkest van de Beierse omroep. BR 900.146 (63’57”). 2015

 

De definitie van rapsodie is: ‘instrumentale fantasie, waarin volksmelodieën zijn verwerkt’. Een omschrijving die lang niet door alle componisten in acht wordt genomen. De eigenlljke betekenis is ‘brokstuk’. 

Wie een breed overzicht wil geven van wat er zoal aan orkestrale rapsodieën in omloop is, beschikt over materiaal te over en zou behalve de hier gepresenteerde werken aan de volgende werken kunnen denken: de Rapsodia portuguesa van Halffter, de Rapsodia argentina, Rapsodia cubana en Rapsodie nègre van Lecuona,de Rapsodie op een thema van Paganini van Rachmaninov, de Hongaarse rapsodieën van Liszt, de Piet Hein rapsodie van Van Anrooy de Rapsodie d’Auvergne van Saint-Saëns en de Rapsodie sinfonica van Turina, de Rapsodie van Atterberg (ook composities waaraan een pianosolo te pas komt), de Rapsodie per orchestra van Akutagawa, de Rhapsodie cambodgienne van Bourgault-Ducaudray,  de Rapsodie op Moldavische thema’s van Weinberg en de Rapsodie bascongada van San Sébastien plus de Rapsodie voor klarinet en orkest van Debussy, de beide Rapsodieën voor viool en orkest van Bartók, de Rapsodie voor altviool en orkest van Serly. Verder aan: de Rapsodie van Dvorak, de beide rapsodieën van Martinu (eentje met altviool), die van Sessions. Het is slechts een greep uit de stukken waaraan een orkest te pass komt.

Maar goed, hier is een keuze gemaakt en die is verantwoord genoeg omdat diverse stijlen – Spaans, jazz, Roemeens en Hongaars naast elkaar zijn geplaatst.

Kan zijn dat van sommige werken individueel nog betere vertolkingen voorhanden zijn (Gershwin met Tilson Thomas (Sony 82876-60862-2  en McDermott (Bridge BRIDGE 9252), maar ook Matsuev toont veel gevoel voor het werk en Jansons had wel nog wat meer pit in de orkestpartij kunnen leggen. Toch ontstond zo een vrij koele en elegante interpretatie.

De overige werken krijgen de vertolkingen die ze zeer de moeite waard maken waardoor dit afwisselende programma best de moeite waard is.