CD Verzamelprogramma's

JATEKOK DUO: BOYS, LES

Duo Jatekok: Les boys. Trotignon: Stukken voor 2 piano’s nr. 1-3; Poulenc: Sonate voor 2 piano’s nr. 2 FP. 156; Élégie en accords alternés FP. 175; Brubeck: Points on jazz. Alpha 388 (65’13”). 2017

 

Het uit de pianistes Adélaïde Panaget en Naïri Badal bestaande Duo Jatekok (een naam die bekend is van de verzameling korte  pianoduetten uit Kurtágs Játékok, zoals bijvoorbeeld gespeeld door het Duo Helena Bugallo/Amy Williams op Wergo WER 6766) leerde ik in het voorbijgaan in 2016 kennen door hun bijdrage aan het zesendertigste Pianofestival La Roque d’Anthéron (Mirare MIR 313) met Griegs Noorse dans in A op. 35/2.

Onder de titel Danses maakte het Franse tweetal een opname van Borodins ‘Polowetskische dansen’ nr. 1-5 uit Prins Igor, de Rapsodie espagnole van Ravel, de Valses-kapricer nr. 1 en 2 op. 37 en de Noorse dansen op. 35 nr. 1-4 van Grieg en de Souvenirs nr. 1-6 op. 28 van Barber (Mirare MIR 261). En nu zijn der dan Les Boys.

Nieuw in het gezelschap componisten is Batiste Trotignon (1974), verrassend de 8 Points on jazz van Dave Brubeck, die kenners van deze componist misschien al bezaten van het Duo Anthony en Joseph Paratore (Koch 36925-2) uit 2000. 

Als pianist is Trotignon een alleseter die zich vooral heeft toegelegd op muziek van Edith Piaf tot Led Zeppelin en Bob Dylan. ’t Is maar dat men weet uit welke hoek de wind blaast in zijn drie Stukken.

Steviger, heel vlot met nu en dan een scheutje melancholie klinken de werken van Poulenc. Zowel de Sonate als de Élégie, blijkbaar nooit met Poulenc zelf opgenomen maar wel mooi voorhanden, o.a. van Jaques Février en Gabriel Tacchino (EMI 763.946-2), zijn van een scheutje extra spiritualiteit voorzien door de Franse jongedames en dat Dave Brubeck een prominent jazzpianist was blijkt tot besluit uit de sterk ritmisch geprofileerde vertolking van zin Points of jazz.