CD Verzamelprogramma's

JACOBS, LISA: NIELSEN, VIOOLCONCERT E.A.

Lisa Jacobs: Nielsen: Vioolconcert op. 33 FS. 61; Halvorsen: Andante religioso; Svendsen: Romance in G voor viool en orkest op. 26. Met het Filharmonisch orkest Bremen o.l.v. Mikhail Agrest. Challenge CC 72799 (55’35”). 2018

Om zich te kunnen wijden aan werken van een Deense en twee Noorse componisten reisde Lisa Jacobs hen op haar nieuwe cd enigszins tegemoet naar Bremen. Het omvangrijkste en belangrijkste werk is het Vioolconcert van Carl Nielsen uit 1911, hoewel het ’slechts’ twee delen heeft.

Het brengt de solist meteen in actie met een uitgebreide cadens die een poëtisch vervolg vol grillige charme met de aanduiding ‘allegro cavallerisco’ heeft en een optimistisch, maar toch enigszins melancholiek karakter toont. Die sfeer wordt daarna verder ontwikkeld met een peinzend, gedempt thema dat de solist eerst uitwisselt met de houtblazers en daarna met het hele orkest. Het werk eindigt met een vrij grillig rondo dat soms even herinnert aan het dorpsmuziekje waarin Nielsen ooit meespeelde. HoewelNielsen beweerde ‘alles dat kon imponeren’ te vermijden, stelt het erk wel hoge eisen aan de solist.

Cho Liang Lin (Sony MK 44548), Maxim Vengerov (Teldec 0630-13161-2), Nicolaj Znaider (EMI 556.906-2), Vilde Frang (EMI 602.570-2) en Baiba Skride (Orfeo C 89615-2 A) maakten eerder mooie opnamen van dit concert, maar ook Lisa Jacobs maakt een uitstekende indruk met haar kleurige, fijnzinnige vertolking

Ze volgt alle karakteristieken van het werk duidelijk fraserend en articulerend met een heldere toon.

Johan Halvorsen schreef zijn heek serieuze, vrij trage Andante religioso in 1899. In eerste instantie was het bedoeld voor viool, orgel en orkest, later na de première in de Domkerk in Bergen werd het orgel achterwege gelaten.

Eerder, in 1881, schreef Johan Svendsen zijn Romance die hij waarschijnlijk zelf vaak als toegift uitvoerde. Lisa Jacobs draagt ook dit tweetal stukken in de vereiste stijl voor. Ze wordt aanzienlijk geholpen door een attent begeleidend orkest en een duidelijke opname.