CD Verzamelprogramma's

JÁUREGUI, JUDITH: HOMENAJE POUR LE TOMBEAU DE CLAUDE DEBUSSYI

Judith Jáuregui: Homenaje pour le tombeau de Claude Debussy. Chopin: Andante spianato et grande polonaise op. 22; Debussy: Estampes; L’îsle joyeuse; Falla: Homenaje pour le tombeau de Claude Debussy; Liszt: Ballade nr. 2 in b S. 171; Mompou: ‘Jeunes filles au jardin’ uit Scènes d’enfants. Ars Produktion 38.558 (59’59”). 2018

Om de titel van deze in Wenen gemaakte opname van de Spaanse pianiste Judith Jáuregui en het daarna door haar uitgevoerde vrij onbekende werk van Falla te begrijpen, is hert goed om even in detail naar de werken van Falla te kijken. In 1939 schreef hij het vierdelige orkestwerk Homenajes waarin hij Arbós, Debussy, Dukas en Pedrell met een ‘tombeau’ herdacht. Daar zijn mooie opnamen van, o.a. van Juanjo Mena (Chandos CHAN 10694). Van een paar van die delen zijn ook pianoversies en Judith Jáuregui koos er daar eentje van om ook haar eigen land in dit programma te vertegenwoordigen.

Haar hele recital is trouwens apart in de keuze van werken, maar toont daar wel gedurfd in een ‘live’ opname haar veelzijdigheid mee aan. Ze heeft een Duidelijk Spaans temperament, draagt helder voor en demonstreert met een in alle opzichten beheerste techniek verfrissende opvattingen. Er is ook een gitaarversie van dit werk met Miloš Karagaglic (DG 481.065-2).

Het maakt nieuwsgierig naar haar eerder Schumann cd met de Fantasiestücke op. 12, Papillons en het Allegro op. 8 (Columna Musica 1CM 0255) uit 2010.