CD Verzamelprogramma's

JØRGENSEN, THORWALD: AIR ÉLECTRIQUE

Thorwald Jørgensen: Air électrique, oorspronkelijke werken voor theremin. Auerbach: Préludes voor theremin en piano nr. 1-10; Schillinger: Bury bury me wind; Kavina: Suite voor theremin en piano; Beluntsov: Fantasie voor theremin, xylofoon en piano; Rostovskaya: Juliet. Met Kamilla Bystrova ℗. Zefir 9676 (59’47”). 2020
 
Een van de opvallende verschijnselen in het huidige muziekleven is de herleefde belangstelling voor een van de vroegste elektronische muziekinstrumenten, de theremin, een uitvinding van de Russische wetenschapper van Franse afkomst Léon Theremin (1896 - 1993) die dit apparaat in 1920 voorstelde; in 1927 stelde hij het ook in de V.S. onder de naam aetherophone.
Het instrument bestaat uit een houten kastje dat is voorzien van een verticale en een horizontale antenne aan de linkerkant en een verticale aan de rechterkant. Door ‘bezwerende’ gebaren: met de linkerhand wordt het volume geregeld terwijl de rechterhand, met de linker de toonhoogte. Wat ontstaat zijn een soort onwerkelijke vocale klanken. De bespeler moet doodstil staan, want ook lichaamsbewegingen hebben invloed op de geluidsproductie. 
Het zal veel oefening vereisen voordat men in staat is om het instrument bevredigend te laten functioneren, maar mensen als Lydia Kavina, Carolina Eyck, Clara Rockmore en de Nederlander Thorwald Jørgensen kregen dat goed onder de knie.
Onder meer componisten als Bohuslav Martinu, Kalevi Aho, en Nicolaus Richter de Vroe droegen al materiaal bij. Soms wordt dat plaatsvervangend ook op een Ondes Martenot uitgevoerd.
Meer, nieuw materiaal van Lera Auerbach (1973), Joseph Schillinger (1895 - 1943), Lydia Kavina (1967), Valery Beluntsov (1969-2006) en Olesya Rostovskaya (1975) is bijeengebracht op deze cd van Thorwald Jørgensen die het uitvoert op een Moog Etherwave Pro.
Mooi hoe beheerst en zorgvuldig Thorwald Jørgensen en Kamilla Bystrova deze muziek weergeven zonder dat men ook maar een moment hoeft te vrezen voor spookachtige geluiden en klaaglijk gejammer (waarvan men al gauw geneigd is het instrument van te verdenken). Aan het werk van Schillinger werkt mezzosopraan Itzel Medecigo mee, in dat van Beluntsov speelt Jørgensen ook xylofoon.