CD Verzamelprogramma's

JUSSEN, LUCAS EN ARTHUR: RUSSIAN ALBUM, THE

Lucas en Arthur Jussen: The Russian album. Shostakovitch: Concertino in a op. 94; Rachmaninov: Suite nr. 2 op. 17; Stravinsky: Concert voor 2 piano’s; Arensky: ‘Coquette; uit Suite voor 2 piano’s nr. 2 Silhouettes op. 23; ‘Valse’ uit Suite nr. 1 op. 15. DG 485.5371 (61’09”). 2020
 
De broers Jussen kregen al heel wat lovende aandacht op tv en in de pers voor hun nieuwe Russische excursie die veel van hun niet geringe kunnen verlangde. Maar ze slaagden met veel succes en zorgden voor hun voorlopig beste en interessantste uitgave.
Het Concertino van Shostakovitch uit 1953 is daarvoor meteen een paradevoorbeeld met zijn mengeling van vrolijkheid en weemoedigheid. Ze laten de dubbele bodem van het werk horen en ze voeren dit haast nog treffender uit dan Martha Argerich en Lilya Zilberstein (EMI 504.504-2). 
De ware uitdaging moet de vierdelige Suite van Rachmaninov zijn geweest. Een grootse compositie die een overzichtelijke maar ook expressief goed gedoseerde aanpak vergt. Het tweetal speelt het werk zo overtuigend en onthullend met een instinctief gevoel voor kleur en nuance, dat menig ander duo het nazien heeft. In 2006 was er wel een ander duo dat aangenaam verraste met een prachtige opname van deze suite: Nina Schumann en Luis Magelhaes (Two Pianists 103.903-9).
Stravinsky voltooide zijn Concert voor 2 solopiano’s in 1935. Het heeft vier delen - ‘Con moto, ’Notturno’, ‘Adagietto’ ‘Quattro variazioni’ en ‘Preludio efuga’. Het is minder droge kost dan we van de componist uit die periode gewend zijn maar een lucide spel met ritmen en timbres in handen van de Jussens die voor esprit en elegantie zorgen. Vooral het tweede en laatste deel springen er heel positief uit: compact, knap en puntig.
Uit de karakterstudies van Arensky’s Suite nr. 1 werd de ‘wals’ gekozen en uit Suite nr. 2 Silhouettes, die in zijn geheel bestaat uit ‘Le savant’, ‘La coquette’, ‘Polichinelle’, ‘Le rêveur’  en ‘La danseuse’  werd het balletmatige tweede deel geselecteerd. Deze werken zorgen na alle inspanning voor wat ontspanning tot slot. Wie beide Suites in hun geheel wenst te beluisteren, kan goed terecht bij Aglika Genova en Liuben Dimitrov (CPO CPO 777.651-2).
Zo ontstond hier een reeks juwelen die regelmatig willen worden gekoesterd omdat het samenspel zo volmaakt is. Een prestatie op zich want in tegenstelling tot bij quatre mains zitten de pianisten niet naast, maar tegenover elkaar wat de onderlinge synchronisatie van de vingers er niet eenvoudiger op maakt.