CD Verzamelprogramma's

JOERGER, MARIE-ANDRÉE: BACH EN MIROIR

Marie Andrée Joerger: Bach en miroir.  Bach, J.S.: Préludes en fuga’s nr. 1 in C BWV 846, nr. 3 in Cis BWV. 848, 6 in d BWV. 875; 8 in es BWV. 853, 12 in f BWV. 857 en 24 in b BWV. 893 uit Wohltemperiertes Klavier; Balbastre: Prelude en fuga in d; Mozart: Prelude en fuga KV.404a naar Bachs BWV. 883; Schumann, C.: Prelude en fuga nr. 1 op. 16; Reger: Prelude en fuga nr. 2 op.99; Escaich: Prélude en fuga. Klarthé KLA 115 (56’27”). 2020
 
Net als de Zwitserse Viviane Chassot maakte haar Franse collega Marie-Andrée Joerger een programma met bewerkingen van oorspronkelijke klavecimbel- en pianowerken. Ze staat alleen langer stil bij de Preludes en fuga’s uit Bachs Wohltemperiertes Klavier die ze om en om met de andere werken uitvoert. Zo komen ook Claude Balbastre, Mozart, Clara Schumann, Max Reger en Thierry Escaichs met het jongste werk aan de beurt. Ze spiegelt deze composities telkens aan Bach en dt leidt tot interessante resultaten met enige verrassingen van aangename aard.
Het verbaast een outsider als ik op het gebied van accordeon en de niet zo talrijk oorspronkelijk daarvoor geschreven ‘klassieke’ werken hoe goed de bewerkte stukken klinken, Een kwestie van vakmanschap van bewerker en uitvoerende.
Wat dat betreft legt ook Marie Andrée Joerger eer in met deze mooie opname, waarop ze heel poëtisch speelt en het haast doet voorkomen dat de behandelde composities eigenlijk zijn bedoeld voor haar instrument.