CD Verzamelprogramma's

ISBIN, SHARON: AFFINITY

Sharon Isbin: Affinity. Brubeck, Chr.: Concert voor gitaar en orkest Affinity; Brouwer: El decamron negro; Lauro: Waltz nr. 3 ‘Natalia’ (bew. Davin); Dun: Seven Desires for guitar; Danielpour: Of love and longing. Met Isabel Leonard (ms), Colin Davin (git) en het Maryland symfonie orkest o.l.v. Elisabeth Schulze. Zoho ZM 202005 (55’08”). 2019
 
De Amerikaanse gitariste Sharon Isbin, die bij Warner (Gitaarconcerten, Barok favorieten, Rodrigo), Sony (Journey to the new world), Pro Arte (Dances for guitar) en Virgin (Road to the sun), Teldec (Journey to the Amaon) al diverse opnames maakte duikt nu op bij het label Zoho dat zich toelegt op latin american en jazz. Zeker geen toeval want het jazzelement speelt een grote rol in dit programma. Dat is goed merkbaar in het Gitaarconcert van Chris (zoon van Dave) Brubeck en niet onlogisch; ook zijn er sporen van flamenco en blues. Het is een nu een fel en wild, dan weer teer en overpeinzend werk en de gitariste reageert perfect op deze sfeerwisselingen.
Bij de overige werken gaat het om soli en duo’s. 
De suite ‘El decameron negro’ van Leo Brouwer heeft en sterke Spaanse inslag met ook hier weer een afwisseling van lyrisch teer en assertief levendig; het werk eindigt met een kalme volksmelodie. Brouwer schreed dit stuk in 1981 voor haar en ze nam het in 1988al een keer op (Virgin 791.128-2).
In Seven Desires for guitar spint Tan Dun een complex klankenweb met zowel flamenco als hoge Chinese pipa effecten.
De Matildawals van Antonio Lauro is een heerlijk romantisch duo en in de korte liederencyclus Of love and longing (tekst van de Perzische dichter Rumi) van Richard Danielpour is de hoofdrol weggelegd voor mezzo Isabel Leonard die er bijna operascènes van maakt, terwijl Isbin wat terugtreedt as begeleidster totdat ze in ’This night of love’ naar voren komt als gelijkwaardige partner. Mooi is in het algemeen hoe Isbin haar klassieke stijl aanpast aan andere stijlen en tradities.
Een aantal componisten leverde een bijdrage aan de programmatoelichting van dit aardige, goed verzorgde project.