CD Verzamelprogramma's

IMMERSEEL, JOS VAN: KLAVECIMBELWERKEN

Jos van Immerseel: 18 Klavecimbel- en virginaalwerken van Andreas Ruckers, Johannes Daniël Dulcken en Joannes Couchet. North West Classics NWC 128390 (62’41”). 2000 

In het Antwerpse museum De Vleeshal is het drietal historische instrumenten te vinden dat niet alleen werd gebouwd door Ruckers, Dulcken en Couchet, maar waarvoor ze ook muziek schreven. Hier is elk van hen vertegenwoordigd met een zestal representatieve stukjes. Ruckers en Couchet bewogen zich nog in de zeventiende eeuw, Dulcken was tijdgenoot van Bach en schreef zijn hier opgenomen bijdragen in 1747/51. Hij wordt geëerd met een weergave van diens Fantasie en fuga BWV 904.Van Immerseel, bevlogen en levendig als steeds, laat vooral de gesublimeerde dansvormen (Pavane, Galiarda, Bergemasco, Follie) opbloeien, verleent de abstracte stukken waardigheid en suggereert fraai de mogelijke persoonlijkheden van de inspiratiebronnen (Daphne, Susanne, Sylva).Wat goed dat deze interessante museumstukken nu eens niet slechts onaanraakbaar in het museum staan te pronken, maar met passende muziekjes tot leven gewekt worden.

Een betere advocaat daarvoor dan de verbeeldingsvolle Van Immerseel was daarvoor waarschijnlijk niet snel te vinden. Het klankkarakter van de in uitstekende vorm verkerende instrumenten komt in het museum heel mooi tot hun recht; ze zijn letterlijk en figuurlijk fraai in de ruimte geplaatst.