CD Verzamelprogramma's

HALLENBERG, ANN: FARINELLI

Ann Hallenberg: Farinelli – live in Bergen. Broschi: ‘Son qual nave ch’agitata’ uit Artaserse; ‘Ombra fedele anchio’ uit Idaspe; Giacomelli: ‘Già presso al termine’, ‘Passagier che incerto’ uit Adriano in Siria; Porpora: ‘Se pietoso il tuo labbro’, ‘In braccio a mille furie’ uit Semiramide riconosciuta; ‘Alto Giove’ uit Poliferno; Hasse: Ouverture Cleofide; Leo: ‘Che legge spietate’, ‘Cervo in bosco’ uit Catone in Utica; Händel: ‘Sta nell’ircana’ uit Alcina HWV. 34; ‘Lascia ch’io pianga’ uit Rinaldo HWV. 7a. Met Les talens lyriques o.l.v. Christophe Rousset. Aparté AP 117 (69’33”). 2011

 

In de rubriek Fonografie Muziek staan een paar bijdragen over castraten. Als er ook een filmrubriek op deze site was, had ook de soundtrack van Gérard Corbiau’s film Farinelli uit 1994 besproken kunnen worden. De grote ster die destijds in Napels, Venetië, Bologna, Wenen, Londen, Parijs en Madrid furore maakte. Daarin verdeelden de countertenor Derek Lee Ragin en de coloratuursopraan Ewa Mallas-Godlewska de taak in de aria’s. Zij werden toen ook begeleid door Roussets Les talens lyriques al mee.

Nu toog het Franse ensemble naar het Noorse Bergen om tijdens een optreden van mezzo Ann Hallenberg een deel van het repertoire van de als Farinelli heel beroemde castraat Carlo Broschi (1705-1782). Leuk detail is dat ook een paar fragmenten van Farinelli’s componerende broer Riccardo Broschi te horen zijn. Tijdens dit programma worden de meeste aria’s uit de film door de Zweedse mezzo gezongen. Met haar enorme stemomvang heeft ze daar niet de geringste moeite mee, met de virtuoze kanten van de muziek evenmin.

Belangrijker lijkt, zeker voor mensen die enigszins allergisch zijn voor de vaak kale, krijtbleke, schrille klank van mindere countertenoren (Jaroussky is hier zeker niet bedoeld), dat we hier te maken hebben met een mooi ronde stem die gevoelig reageert op de teksten. Hallenberg die ook de verlangde bravoure toont, heeft al vaker blijk gegeven zich heel goed thuis te voelen in barokrepertoire. Moeilijkheden lijken interpretatief niet voor haar te bestaan.

De begeleiding klinkt enthousiast en mooi warm van toon. Een vocaal feest op hoog niveau.