CD Verzamelprogramma's

HOORNKLAS THOMAS HAUSCHILD: HUBERTUSMIS

Hoornklas Thomas Hauschild: Lassus: Echo canon (bew); Stiegler: Große St. Hubertusmesse; Wagner/Klier: Rheingoldfantasie; Strauss, R.: Tijl Uilenspiels vrolijke streken op. 28 (bew. Richard Goldfaden). Auris Subtilis AS-C 5067 (55’40”).  

 

Op het jachtslot Hubertusburg van de Saksische keurvorsten en de Poolse koning August III in Wermsdorf kwam een tiental hoornisten, waarbij één dame, uit de hoornklas van Thomas Hauschild uit de Musikhochschule Felix Mendelssohn Bartholdy in Leipzig bijeen voor dit aardige programma, dat zeker niet alleen om te smullen is voor vakgenoten.

Lassus’ Echo canon klinkt in een arrangement van William Fatch voor dubbelkwartet. De Mis van Karl Stiegler (1876-1932) bevat de bekende delen ‘Kyrie’, ‘Gloria’, ‘Credo’, ‘Offertorium’, ‘Sanctus’, gevolgd door ‘Nach der Wandlung’, ‘Agnus Dei’ en een fanfare. De overige werken spreken voor zichzelf en Strauss’ Uilenspiegel krijgt in de bewerking van Richard Goldfaden een heel nieuw aanschijn. Er wordt prachtig, homogeen geblazen met een nu eens bronzen, dan weer schetterende toon.

Wie meer van de hoornisten van Hauschild wil horen, kan terecht op Auris Subtilis AS-C 5053 met nog een Grande messe de Saint-Hubert van Jules Cantin, omringd door stukken van Rossini, Stiegler, Koetsier en Berlioz.