CD Verzamelprogramma's

HANNIGAN, BARBARA: CRAZY GIRL CRAZY

Barbara Hannigan: Crazy girl crazy. Berio: Sequena III; Berg: Lulu suite; Gershwin: Girl Crazy suite (bew. Elliott/Hannigan). Met het Ludwig orkest o.l.v. Barbara Hannigan. Alpha 293 (57’18’) + bonus dvd van Mathieu Amalric Music is music. 2016

 

De bijzondere multigetalenteerde dirigerende en zingende Canadese sopraan Barbara Hannigan blijft verbazen en bewondering wekken. Dat belooft nog wat, want Alpha wil haar de vrije hand geven in meer projecten. Voor het onderhavige koos ze drie geheel verschillende stukken uit.

Ze begint met de Sequenza III van Berio en giechelt, fluistert, kraait en zingt zich in dit vocale trapezenummer, zeker niet de mindere van Cathy Berberian (Philips 426.662-2, Wego WER 6021-2, Stradivarius STR 10017) naar een topprestatie.

Met het Amsterdamse Ludwig ensemble zorgt ze daarna als een ware sopraan voor een versie van Bergs Lulusuite waarin de vocale bijdragen als een toevoegsel van de orkestpartij worden behandeld. Dat ze zich in deze rol thuis voelt, is geen wonder, want ze zong immers in 2012 een volledige Lulu in Brussel (op dvd Bel Air BAC 109/ Ze treedt hierin met succes aan naast bijvoorbeeld Anna Prohaska (DG 477.9891) en Arleen Auger (EMI 575.880-2).

Altijd nog de moeite waard, maar relatief wat minder geslaagd is de Girl Crazy suite in een nieuw jasje van de zangeres en Bill Elliott. Materiaal dat haar wat minder lijkt te liggen dan Berg, Berio, Satie, Benjamin en Abrahamsen.

De bonus dvd bevat tijdens de repetities gemaakte momenten van de werkvloer die laten zien met hoeveel gemak en vanzelfsprekendheid Hannigan in haar dubbelrol met dit materiaal omgaat. Bewonderenswaardig en bijzonder.