CD Verzamelprogramma's

HOLLAND BAROQUE SOCIETY, ERIC VLOEIMANS: CARROUSSEL

Holland Baroque Society meets Eric Vloeimans (tr): Carroussel. ‘Nana’; ‘Armin’; ‘Fatima intro’; ‘Fatima’; ‘Chorizo’; ‘Purcellian tune’; ‘Monsieur Charles’; ‘Mumu’; ‘Passacaille’; ‘Ocean of petals’; ‘Carroussel’. Met Helmonds vocaal ensemble Channel Classics CCS 39817 (60’18”). 2016

 

Van een ensemble dat ‘barok’ in zijn vaandel voert, verwacht men niet direct een programma met hoofdzakelijk ingetogen gespeelde niet-klassieke trompetmuziek. Alleen in Purcellian tune komt Purcell even om de hoek kijken, in Passacaille Buxtehude en in Carroussel Bach sr. Verder is het Vloeimans zelf die de muziek bepaalt met Tineke Steenbrink als bewerkster.

Valt dit repertoire daarom in de categorie third stream of orkestrale jazz?

Het flexibele, door de zussen Tineke en Judith Steenbrink geleide, muzikaal heel vrijzinnige en veelzijdige ensemble heeft het tot een gewoonte gemaakt om met een in het nieuws staande musicus, ongeacht het genre dat hij speelt, een afspraak maakt en een programma samenstelt dat vervolgens her en der wordt gespeeld en liefst ook meteen wordt opgenomen. Een eerste contact met Vloeimans leidde tot de cd Old, new & blue (Channel Classics CCS SA 35613) in een poging om oude muziek met eigentijdse te verbinden.

Het was toen en nu fijn om te horen hoe solist en ensemble na elkaar muzikaal te hebben afgetast samen tot een heel geïnspireerd samenspel komen. Op beide cd’s is de heersende intense sfeer die tot fijne resultaten leidt goed hoorbaar.