CD Verzamelprogramma's

HEXAGON ENSEMBLE: DUTCH COINNECTION, THE

Hexagon ensemble: The Dutch connection. Smit: Sextet voor piano, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn; Pijper: Sextet voor piano, fluit, hobo, klarinet, fagot en hoorn; Escher: Sonate voor solofluit op. 16; Sweelinck: Variaties nr. 1-6 over Mein jungles Leben had ein End SwWV. 324, S. 60 (bew. Lubin); Shatin: Ockeghem variaties nr. 1-5. Et’cetera KTC 1407 (59’51”). 2009 

 

Wat een bijzonder programma met Nederlandse muziek voor houtblazers, hoorn en - behalve bij Escher - piano. Iedere bijdrage van de in 1900 geboren, in 1943 tragisch in het vernielingskamp Sobibor omgekomen Leo Smit, is welkom, dus ook dit Sextet uit 1933 toen er voor hem nog geen vuiltje aan de lucht leek. De stijl van dit werk is typisch Frans, licht, dartel in de geest van Jean Françaix.

Aanzienlijk serieuzer klinkt Pijpers Sextet uit 1923. Hij werkte graag in kleine vormen, dus ook met compact delen waarin hij graag het kiemcel groeiprincipe toepaste. Zijn sextet heeft enigszins duister karakter, maar is wel mooi van bouw.

Een stuk melodieuzer klinkt hierna de ongeveer tien minuten durende solosonate voor fluit van Rudolf Escher, die enige verwantschap vertoont met Debussy’s Syrinx

Daarna grijpt Ernest Lubin met zijn bewerking van een van Sweelincks bekendste klavecimbel/orgelwerken terug op de zeventiende eeuw en steekt het variatiewerk kleurig in een nieuw jasje.

Een wat vreemde eend is de bijt lijkt de Amerikaanse Judith Shatin (1949)   wier aanwezigheid alleen te verklaren is uit het feit dat ze het ‘Kyrie’ uit Ockeghems Missa prolationem als uitgangspunt koos voor heel eigen variaties met de titels ‘Lustrous’, ‘Ringing’, ‘Electric’, ‘Floating’ en ‘Resounding’. Gelukkig heel toegankelijke, best mooie muziek.

Het uit Wout van den Berg (fl), Bram Kreeftmeijer (h), Arno van Houtert (kl), Marieke Stordiau (fag), Christiaan Broers (hrn) en Frank Peters (p) bestaande Hexagon ensemble maakte sinds de jaren negentig een aantal vaak niet duidelijk opgemerkte cd’s. Dit schijnt de laatste van dat stel te zijn hoewel de groep nog steeds optreedt.

Individueel en als ensemble leveren de leden voortreffelijke interpretaties  van soms avontuurlijke, maar ook bijzondere muziek af.