CD Verzamelprogramma's

HAGEN, KATHRIN, LEONIE EN MALTE TEN: MUSIQUE ROMANTIQUE

 

Kathrin, Leonie en Malte ten Hagen: Musique romantique. Arensky: Kwartet voor viool, altviool en 2 celli nr. 2 in a op. 35; Sauter: Musique romantique; Tchaikovsky: Andante cantabile op. post. Met Matthias Bartolomey (vc). Ars Produktion ARS 38.142 (61’25”). 2013 

 

Net als veel eerder toen de Salzburgse Hagens een strijkkwartet formeerden, vormen de Duitse Ten Hagens een strijktrio familie. Om dit interessante project met werken voor viool, altviool en 2 celli te realiseren, werd de Oostenrijkse cellist Matthias Bartolomey uitgenodigd.

Arensky’s werk uit 1894 staat weliswaar te boek als Strijkkwartet nr. 2, maar is in de strijkkwartetfamilie een buitenbeentje door de afwijkende bezetting. Het tweede deel bestaat uit een reeks variaties op ‘Legende’ uit de Kinderliedjes op. 54 van Tchaikovsky.

Dat het zeer wel mogelijk is om ook nu nog romantische muziek te schrijven, toonde de Duitse Ernest Sauter (1928-2013) in 2005 met zijn Musique romantique aan. Tot slot brengt een bewerking van het bekende Andante cantabile van Tchaikovsky de luisteraar weer terug in de ware romantische wereld.

Dit hele programma wordt met veel zorg mooi expressief afgewikkeld door de Ten Hagens en Bartolomey die zich keurig in het ensemble voegt.

Van Arensky’s kwartet bestaan nog wel acht andere opnamen met die van het Raphael ensemble (Hyperion CDA 66648) als een der beste, maar de nieuwkomer doet daar niet voor onder.