CD Verzamelprogramma's

HERMES KWARTET: LE PARI DES BRETELLES

Hermès kwartet: Le pari des bretelles. Perrine: Suite musette; Prokofiev: Ouverture op Hebreeuwse thema’s voor piano, klarinet en strijkkwartet op. 34 (bew); Gershwin: An American in  Paris (bew.); Piazzolla: Milonga del angel (bew.); Galliano: Petite suite française voor accordeon en strijkers; Viseur: Flambée montalbanaise (bew). Met Félicien Brut (acc) en Édouard Macarez (cb). Mirare MIR 436 (64’12”). 2018 

Het Franse Hermès strijkkwartet dat is gevormd door Omer Bouchez en Elise Liu (v), Lou Chang (va) en Anthony Kondo (vc) zoekt op deze cd samenwerking met de virtuoze accordeonist Félicien Brut en versterkte zich aan de baskant met contrabassist Édouard Macarez om een interessant programma van originele composities van Thibault Perrine, trekzakmeester Richard Galliano en Gus Viseur en bewerkingen van anderen uit te voeren.

Die nieuwe subtiele opmaak staat Prokofiev en Gershwin, die ineens wat meer swingend danskarakter krijgen, heel goed.

De vertolkingen zijn zo geanimeerd dat ze haast uitnodigen tot een chic uurtje op de dansvloer. Vooral de Suite musette van Perrine beklijft omdat hij daarin de zeventiende dans musette aan nieuwe glans helpt. De naam van die pastorale dans is afgeleid van het instrument met die naam (een soort doedelzak) dat tegenwoordig een goede vervanger vindt in de accordeon. De twee extra musici zorgen voor meer dan gewone ruggensteun.