CD Verzamelprogramma's

HÖFELE, SIMON: MYSTERIES

Simon Höfele: Mysteries. Ligeti: ‘Mysteries of the macabre’ uit Le grand macabre (bew); Jolivet: Heptade; Hosokawa: Im Nebel; Hamilton: Scenes nr. 1-5; Takemitsu: Paths ‘In memoriam Witold Lutoslawsi’; Gruber: Exposed throat. Met Eriko Takezawa (p) en Kai Strobel (slagw). Genuin GEN 18499 (62’00”). 2017

Hij wordt omschreven als Junge Wilde onder de veelbelovende Duitse musici. De in 2019 25-jarige trompettist Simon Höfele die in 2016 het Deutsche Musikwettbewerb won, is al opgepikt door het Concertgebouworkest. Höfele koos niet voor de makkelijkste weg, Zo kiest hij graag eigentijds repertoire, oo op deze debuut cd met behalve werken van bekendere componisten ook stukken van Toshia Hosokawa (1955), Iain Hamilton (1922 - 2000) en HK Gruber (1943).

Kritiek neemt hij voor lief, ’Toen ik met het MDR Symfonie orkest Sketches van Miles Davis speelde, was een aantal jazztrompettisten daar niet over te spreken. Maar wanneer ik ergens zin in heb, speel ik het gewoon op mijn manier.

Hoezeer dat tot verrassende resultaten leidt, is hier goed te horen in een elektriserend recital waarin hij mysteries onthult en een fascinerende demonstratie geeft van zijn technische kunnen en zijn muzikale potentiaal. Hij laat zich goed begeleiden. In het inderdaad zevendelige Heptade van Hosokawa begeleidt slagwerker Kai Strobel, Exposed throat van Gruber is  een solo, de overige begeleidingen zijn in goede handen bij pianiste Eriko Takezawa.