CD Verzamelprogramma's

HOLLAND BAROQUE: SOUNDS AND CLOUDS

Holland Baroque: Sounds & Clouds. Hosokawa: Singing garden in Venice; Vivaldi: Fluitconcerten in g op. 10 nr. 2 RV. 439/104 La notte, D op. 10/3 RV. 428/90, Il gardellino, in F op. 10/1 RV. 433/98 La tempesta di mare;  in G op. 10/6 TV. 101 La festa. Jeremias Schwarzer (blokfl) met Holland Baroque. Channel Classics CCS SA 37615 (70’30”). 2015

Violistes Judith en Tineke Steenbrink zijn het meesterbrein achter het in 2006 door hen opgerichte ensemble Holland Baroque dat tot nu toe een dozijn opnamen maakte. Dit is één van de middelste en daarop werd opnieuw gezocht naar samenwerking met een huidige componist/solist, in dit geval de Japanse fluitist Toshio Hosokawa die zich even verplaatst in een achttiende eeuwse Venetiaanse tuin met zijn werk Singing garden in Venice (de Venetiaanse tuintjes zullen wel vrij klein zijn in de dichtbebouwde waterrijke stad) dat tussen een vijftal Fluitconcerten uit op. 10 van Vivaldi is gestrooid (en waarvoor diens op. 10/4 en 5 werden opgeofferd.

Opnieuw toont de uitvoering van deze barokwerken aan hoe ingenieus en knap deze vertrouwde werken van Vivaldi met een snufje moderniteit kunnen klinken. Zonder een zweem van streng authentieke haarkloverij, maar gewoon door fris spel van de strijkers die pittig en scherp articuleren en een mooi contrast vormen met de milde toon van Jeremias Schwarzers fluit.

Het adagium van de Steenbrinks dat ‘barok overal te vinden is en dus ook van nu is’ wordt hier heel fraai kracht bijgezet. De luisteraar wordt in een bijzondere klankwereld geplaatst.