CD Verzamelprogramma's

HOLTROP, WYTSKE: CELLO FRYSIENNE

Wytske Holtrop: Cello frysienne. Stam: Sonatine française; Cellosonate;  Berceuse; Le Cointre: Solocellosuite nr. 1 ‘Modern dances’ nr. 1-6; Hoekstra: Bop toccata voor solocello.  Met Frans Douwe Slot.   Aliud ACD BJ 109-2 (58’37”). 2018

Hoog tijd om nader kennis te maken met de in 1994 geboren celliste Wytske Holtrop die ik zeker anoniem wel heb gehoord als aanvoerster bij  de celli tijdens optredens van het Nationaal Jeugdorkest. Ze studeerde in Brussel en Genève, volgde masterclasses bij Natalia Gutman, Gary Hoffman en Nicolas Altstüadt en werd met diverse prijzen beloond. Intussen maakt ze deel uit van het Konzerthausorkest in Berlijn, maar ze heeft gelukkig nog tijd om recitals te geven.

Op haar debuut cd gaat ze terug naar haar Friese wortels en koos werken van Henk Stam (1922 - 2002), die wel geen Fries van geboorte was, maar daar wel lang woonde en haar leeftijd- en provinciegenoten Jochem le Cointre en Sipke Hoekstra (1976).

Een veilig debuut met volkomen onbekende werken waar het grote belang niet van afstraalt, maar dat wel laat horen wat voor een voortreffelijke celliste Wytske Holtrop is. Om dat nader te ervaren kan men tot nader order beter even naar YouTube gaan waar ze te horen is in fragmenten van werken van Bach, Platti, Haydn, Brahms, Crumb, R. Strauss, Rachmaninov en Martinů.

Graag dus gauw een herkansing met substantiëler muziek, want dat is de jonge celliste zeker waard.