CD Verzamelprogramma's

HUGHES, RUBY: CLYTEMNESTRA

Ruby Hughes: Clytemnestra. Mahler: Rückertliederen nr. 1-5; Berg: Altenbergliederen op. 4 nr. 1-5; Samuel: Clytemnestra nr. 1-7. Met het BBC Nationaal orkest Wales o.l.v. Jac van Steen. BIS SACD 2408 (54’46”). 2018  

Deze cd is genoemd naar het onbekende en langste (bijna 25 minuten  durende) werk, de zevendelige cyclus Clytemnestra uit 1994 van in Aberdare (Wales) de in 1944 geboren Rhian Samuel. Eerder verscheen een opname met haar composities ‘The hare in the moon’, ‘Time out of time’, ‘A garland for Anne’, ‘Trinity’, het Pianokwartet ‘Light and water’ en ‘Gaslight square nr. 2’ (Deux Elles DXL 1128).

Het werk werd geschreven in opdracht van BBC NOW maar het krreg niet veel aandacht. Het werk gaat met veel inzicht en de nodige passie over de  zorgen die - door Aeschylus verwoord - Clytemnestra er na de dood van haar dochter toe leidden om zich te wreken op haar man Agamemnon en deze te doden.

Sopraan Ruby Hughes brengt die krachtig vormgegeven gevoelens samen met het orkest onder Jac van Steen met oprechte passie tot klinken.

Het is een duister, vrij complex werk dat kille indrukken wekt en veel van de vertolkers eist. Vooral in ‘Step down from your chariot’, het dramatische ‘The deed’ en het trotse ‘Yes, this is my work; I claim it’.

Het programma begint met een verfrissende, vrij lichte vertolking van Mahler’s vijf Rückertliederen die sterk aan de interpretatie van Christa Ludwig (EMI 769.499-2). ’Blicke mir nicht in die Lieder’ klinkt energiek, ‘Ich atmet’ einen linden Duft’ luchtig en ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’ melancholiek en contemplatief.

 

Relatief het minst geslaagd zijn de vijf Altenbergliederen van Alban Berg. Alleen in ‘Hier ist Friede’ maakt de zangeres diepe indruk. In deze cyclus hoor ik liever Julia Banse (DG 447.749-2).