CD Verzamelprogramma's

HÄFLIGER, ANDREAS: PIANOCONCERTEN VAN AMMANN, RAVEL EN BARTÓK

Andreas Häfliger: Ammann: Pianoconcert (Gran toccata); Ravel: Pianoconcert voor de linkerhand; Bartók: Pianoconcert nr. 3 in E, Sz. 119, BB. 127. Met het Helsinki filharmonisch orkest o.l.v. Susanna Mälkki. BIS SACD 2310 (75’30”). 2020
 
De in 1962 geboren Zwitserse componist en instrumentalist Dieter Ammann bewoog zich aanvankelijk in kringen van de popmuziek, maar ging later bij Rihm en Lutoslawski in de leer en ging na 1990 serieuze werken componeren. Zijn Pianoconcert met de ondertitel ‘Gran toccata’ had zijn eerste uitvoering tijdens de Londens Proms in augustus 2019. Het is een volwaardig driedelig werk dat ruim een half uur duurt en op verzoek van Andreas Häfliger met invloeden van Ravel tot jazz werd gecomponeerd. Zelf zegt Häfllger hierover dat hij aangenaam verrast was over de kwaliteiten van het concert.
Het werk draagt een persoonlijk stempel maar blijft binnen de strak gestructureerde traditie en heeft een krachtig ritmisch profiel en had filmmuziek voor Easy Rider kunnen zijn.
Na die première werd het nog in Boston, München en Helsinki uitgevoerd, steeds door het Helsinki filharmonisch orkest onder leiding van Susanna Mälkki. 
Dit betekent dat bij het maken van deze opname een reeds goed op elkaar ingesteld team aan het werk ging en voor een heel gedegen uitvoering vol mooie caleidoscopische kleuren kon zorgen. 
Ook de werken van Ravel en Bartòk krijgen goede vertolkingen, hoewel daar wel wat nog mooiere van zijn. Ravel bijvoorbeeld van Zimerman (DG 449.213-2) of Wang (DG 479.4954) en Bartók van Bavouzet (Chandos CHAN 10610) of Argerich (EMI 556.654-2).
Deze uitgave ontleent zijn belang vooral aan het concert van Ammann.