CD Verzamelprogramma's

HERMANSKI, JULIA: JULIA HERMANSKI PLAYS TANNHÄUSER

Liszt: Wagner/Liszt: Ouverture Tannhäuser S. 442 (bew); ‘O du mein holder Abendstern’ S. 444 (bew); Liszt: Consolations nr. 1-6 S. 171a; Ballade nr. 2 in b S. 171, R. 16; Schubert/Liszt: Ständchen ‘Leise fließen meine Tränen’ (bew). Julia Hermanski. MDG MDG 904.2180-6 (65’34”). 2020
 
De Taiwanees/Duitse pianiste Julia Hermanski deinst voor haar debuut cd niet terug voor een moeilijk programma met voornamelijk bewerkingen van Wagners (Ouverture Tannhäuser en het recitatief en de romance ‘O du mein holder Abendstern’ daaruit en het lied uit Schuberts Schwanengesang ‘Leise fließen meine Tränen’.
Verder blijft ze bij Liszt zelf met zijn ’Six pensees poétiques’ (Consolations) en de tweede Ballade waarin het verhaal van Hero en Leander uit een tragische legende uit de Griekse mythologie over de twee koningskinderen die elkaar niet konden bereiken omdat het water van de Hellespont hen gescheiden hield.
Hermanski vertelt het verhaal beeldend na en eindigt het met een luide uitbarsting.
Ze toont ook in de rest van het recital niet langer gezel, maar meester te zijn op haar instrument, een mooie, grandioos klinkende Steinway ‘Manfred Burki’ uit 1901.