CD Verzamelprogramma's

HAITINK, BERNARD: NEDERLANDSE COMPOSITIES

Bernard Haitink: Nederlandse composities. Van Gilse: ‘Thijl, treurmuziek bij den dood van Uilenspiegel’; Flothuis: ‘Hymnus’ voor sopraan en orkest op. 67; Ketting, O.: Symfonie nr. 1; Bon: ‘Le printemps’ uit Les saisons de Verlaine; Olthuis: Fantasie ‘Theseus’. Erna Spoorenberg (s) en Roberta Alexander (s) met het Concertgebouworkest o.l.v. Bernard Haitink. Sound BSO 417 (67’58”). 1974, 1977, 1979, 1984
 
Er werd nogal eens geklaagd dat het Concertgebouworkest te weinig aandacht besteedde aan Nederlandse componisten. Toch leverden Eduard van Beinum en Bernard Haitink best wat bijdragen, die men hooguit gering kan noemen. Om Jan van Gilse bekommerde het Orkest van het Oosten o.l.v. David Porcelijn met de   Symfonie nr. 3 en ‘Erhebung; voor sopraan en orkest (met Aile Asszonyi, CPO 777.5182) en de Symfonie nr 4 met ‘Thijl, treurmuziek bij den dood van Uilenspiegel’ en de Concertouverture in c (CPO 777.6892) zich meer.
Haitink liet wel deze cd met werken van Nederlandse componisten na en maakte ook een opname van Van Lier’s Hooglied met Elly Ameling, George Maran en Guus Hoekman na in het album Nederlandse Omroep GW 80003 met 5 cd’s uit 2007.
Dit bij wijze van aanvulling op het kort tevoren geplaatste ‘In Memoriam’ voor Haitink, die natuurlijk het beste kan worden wordt geëerd met zijn Bruckner- en Mahler opnamen en de vastgelegde Kerstmatinées.