CD Verzamelprogramma's

HARDENBERGER, PRESTON: PRIÈRES SANS PAROLES

Håkon Hardenberger: Prières sans paroles. Constant: Alleluias….; Tomasi: Semaine sainte à Cuzco; Jolivet: Arioso barocco; Sauguet: Non morietur in aeternam; Jansen: Processional; Satie: La statue retrouvée; Damase: Prières sans paroles nr. 1-3; Hakim: Sonate voor trompet en orgel. Met Simon Preston (org). BIS CD 1109 (67’26”). 2000

In de barokperiode waren trompet en orgel een graag gehoord paar, beide instrumenten tot elkaar mooi aanvullend, maar ook contrasterend en onderscheidend geluid. Daarna raakte het koppel enigszins gescheiden van tafel en bed om in de twintigste eeuw weer heftig verenigd te raken.

Wat meestertrompettist Hardenberger en orgel ervaringsdeskundige hier bijeenzochten komt uit de Franse hoek. Misschien was er zelfs nog ruimte op deze cd geweest voor andere Fransen als Chaynes en Desenclos of de Amerikaan Antheil en de Duitser Hindemith (Sonates voor trompet en piano). Maar de hier bijeengebrachte muziek die het beste in kleine hapjes tegelijk kan worden genoten is ook interessant, zij het bij alle expressieve en meditatieve kwaliteiten toch soms wat academisch van aard. Aan de uitvoeringen ligt het niet: die zijn prachtig, net als de in de kathedraal van het Deense Aarhus gemaakte opname.